Борисов се надява ЕК бързо да даде парите за мерки срещу АЧС

Премиерът заяви, че проблемът вече е глобален
28
Борисов се надява ЕК бързо да даде парите за мерки срещу АЧС
Снимка: Правителствена пресслужба

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Премиерът отбеляза, че за целта се прилага план на Министерството на земеделието, храните и горите, който включва засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор и редуциране на популацията от диви свине.

Борисов добави, че българското правителство е отпуснало 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването на територията на България. Съгласно процедурата на Европейската комисия се извършва частично рефинансиране на направените разходи.

Борисов изрази надежда, че в най-кратки срокове Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от България по овладяване на различни заболявания по животните, в това число и Африканската чума по свинете.

Според премиера разпространението на болестта АЧС е не само регионален, но вече и глобален проблем, който носи огромни загуби на засегнатите държави и който може да повлияе трайно не само върху определен сектор, а върху цели икономики и търговски партньорства.

По тази причина министър-председателят счита за изключително важна координацията на действията в борбата срещу АЧС в Европа.

Борисов изрази увереност, че експертната среща по въпросите на АЧС, чийто домакин е София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на Африканската чума по свинете в световен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да попитам господин премиера,кога ще платят за умъртвяването на животните във фамилните и индустриални ферми срока от 1 месец изтече отдавна,а така пишеше в УВЕДОМЛЕНИЕТО,то дори не беше и заповед за умъртвяване на прасетата.
20
1
 
2
 
! Отговори
ЗЕТЯТ преди 4 години
Почнах пласирането на замразеното свинско от USA.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
явно затриването на свиневъдството у нас се дължи на правителството което очаква пари за свършена работа .Аби българино защити си интереса .Интереса на Б.Б явно не е твоя тогава действай-неговият интерес са парите , а твоят България да продължи
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как така в Румъния откъдето дойде "чумата"няма такова ликвидиране на прасета като у нас или в Сърбия -тук затриха свиневъдството -Б.Б тези пари ги чака да ги раздаде на пострадалите фермери или за да ги прилапа както обикновенно прави .Парите на държавата ни са у него а ние сърбаме супата -Ние сме си виновни че търпиме такъв селски тарикат да управлява
17
1
 
7
 
! Отговори
На него преди 4 години
Само пари са му в акъла. Бърза да краде.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, България се справи отлично с проблема, като изтреби всичките си ***. То това ако беше решението на коя да е чума, нямаше да има човечество вече. Мисля, че е най-добре ЕС изобщо да не дава пари на България, защото се справи толкова чудовищно зле. Но разбира се това няма да стане, защото на ЕС целта е именно да се унищожи българската икономика, отрасъл по отрасъл, докато не остане нищо освен една фалирала, опустошена и най-важното ПРАЗНА територия, готова за размяна с Турция.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре бе давайте парите за АЧС че умреех отглади бе. Намутах се се с над два милиарда суа пара за краварските кошници и сега сбирам фасове от пурите дет ги пушех. Е имам некой милиард у офшорките ама те са за унуко. Като порасне ше му купим и буалка да раздава правда. Крушата не пада по далеко от дедо си. Нали така бе.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така му се получава на тоя да има и да не жали пари за пиндостански таралясници, а да чака някой да му даде пари за мерки срещу АЧС, за здравето и безопасността на народа?
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тя срещата не се прави за решаване на проблемите, ами само да ядат и пият, тези три неща.... и бб да ги облъчва с просто..тиите си, фъш фъш, бум бум и прочие
12
1
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
А бе нашта манда-поща баба Лала чула от нейде, че на Бойко зетя фирма имал, та голям договор с Америка направил за свинско мясо десет годишно заморожено, щото на войската тамка трябвало да им подменят складовата база бе.Ама го направил договорат още преди да дойде тука чумата и да натръшкат прасяците...Ееее, то на Лала много и не вервам, ама що не го питат Бойко-ей тъй, профилактино бе, пък и документи да разровят както за други работи правят, ама сигурно ги мързи бе, от друго няма да е...
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност питането беше към българския сумист Котоошу, докато японците приготвяха сушито. Това гостуване на Борисов в Япония е достойно за написването на нова глава в "Бай ***".
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Това беше въпрос към японец приготвящ му суши.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега вече разбрахме какво означава култовата фраза на Борисов: "У ваше село прасета клали ли сте?"
8
2
 
13
 
! Отговори
лелеее преди 4 години
Нека, нека да е бързо че изборите ей ги, дойдоха!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бърза да вземе парите Боко. Хич не му дреме за прасетата на хората.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Не му плащат, ама могат да го вкарат на топло.Западните му началници са му казали лъвския пай е за нас друго каквото си откраднеш от робите е за теб.
5
1
 
21
 
! Отговори
Моузес Къ преди 4 години
Тия от ЕС срама нямат Борисов може да се зарази всеки момент.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миналата година - кози и овце, тази година - прасетата, догодина и след изборите - хората. План изпълнява и му плащат, очевидно е и даже не го крият.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя некадърник както винаги проспа поредната епидемия и пред свършен факт тръгна да се прави на спасител.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Борисов козел изотзадзе да му се радва.

Спонсорирани публикации